Negativa röster om LCHF

Givetvis finns det lika många Nej-sägare till LCHF som det finns positiva röster. Livsmedelsverket publicerade en artikel för ett par år sedan som i huvudsak sa detta:

LCHF ofta ger förstoppning, eftersom kosten är fiberfattig. Fibrer och fullkorn minskar också risken för tarmcancer, men LCHF innehåller inget fullkorn och bara lite fibrer. LCHF-dieten höjer i allmänhet de farliga blodfetterna, speciellt om man inte går ner i vikt av dieten. Man vet att höga blodfetter ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. mättat fett ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom: LCHF-dieten innehåller mycket mättat fett. Om man byter ut mättat mot fleromättat fett minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom. personer som äter fullkorn, frukt och grönt, fisk och olja vanligen håller sig friskare än de som äter mycket kött, smör och grädde och lite grönsaker. en ensidig kost gör att det blir svårare att få i sig alla näringsämnen: LCHF ger oftast för lite fibrer och inget fullkorn, som bara finns i spannmål och ris. Den innehåller också bara lite bär och nästan ingen frukt.Källa:Fråga Dietisten

Dock är LCHF en metod som är godkänd av socialstyrelsen för att användas som behandling av övervikt och behandling av diabetes typ 2. Det har även gjorts många vetenskapliga studier som visar att LCHF ger bäst effekt när det gäller kontroll av vikt och av blodsocker. Det är allt fler läkare och professorer som ställer sig positiva till denna metod. Du behöver dock inte vänta på läkares godkännande innan du byter kost. Det är bara att prova dig fram och på nätet hittar du många tips och råd om hur du ska gå tillväga. Det finns färdiga kostplaner att tillgå och även sidor där du kan handla hem LCHF-anpassade livsmedel.

11 sep 2015