Fira midsommar med lchf-mat

Går det att fira midsommar och äta gott, även om man kör lchf? Svaret på det är så klart JA! Själv ska jag åka iväg över midsommar i år. Men jag har bra koll på hemmet ändå, tack vare övervakningskameror jag satt upp hemma. Köpte övervakningskamera på Prylstaden till bra pris. Skönt att kunna ha övervakningskameror både ute och inne faktiskt. Men åter till midsommar och mat. Tänkte att jag här ska ge er ett par bra recept ni kan använda er av, om ni har svårt att komma på egen mat som är lchf och som passar bra på midsommar.

Midsommarmat att laga

VÄSTERBOTTENPAJ
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.

Grädda skalet i 175 g i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj ugnen till 200 grader.
Pajinnehållet:
300 gram riven västerbottensost
3 ägg
3 dl vispgrädde
lite salt
Lägg den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde och häll i pajskalet, över osten.
Grädda i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen. Serveras ljummen eller rumsvarm!

LAX-OCH RÄKTÅRTA /SKAGENTÅRTA
Botten:
200 g mörkt lågkolhydratbröd 
50 g smör
Fyllning:
3 hårdkokta ägg 4-5 gelatinblad 1/2 citron, saften
200 g naturell färskost (Philadelphia)
3 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1-2 msk pepparrot på burk
1 msk dijonsenap
3 msk röd stenbitsrom
2 msk finhackad dill 2 msk finhackad gräslök
1 liten rödlök
200 g skalade räkor
100 g kallrökt lax
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Mixa brödet till smulor. Blanda med smält smör.
Tryck ut i en springform med bakpapper fastklämt runt botten, ca 25 cm i diameter.
Ställ in i frysen under tiden.
Koka äggen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5-10 minuter.
Vispa färskost, creme fraiche och majonnäs slätt. Vispa sedan ner pepparrot, dijon, stenbitsrom, hackade kryddor och rödlök.
Grovhacka räkorna och strimla laxen.
Pressa citronen i en liten kastrull, värm upp. Dra bort från plattan och rör ner gelatinbladen.
Häll blandningen i röran och blanda noggrannt. Hacka äggen (skär ägget från båda hållen med en äggdelare) och rör ner. Smaka av med salt och peppar.
Ta ut springformen från frysen och häll röran ovanpå. Spänn platsfolie ovanpå och ställ in kallt i minst 6 timmar.
Garnera med dill, stenbitsrom, räkor och citron vid servering.

17 jun 2019